Elspartips

Här nedan kan du läsa några enkla spartips. Det är enkla åtgärder som du själv kan vidta för att göra elräkningen mindre. Längre ned på sidan hittar du även en instruktiv infograf på samma tema.

Undvik stand-by läge!
Utvecklingen går framåt och vi får fler och fler apparater i våra hem. Det är därför viktigt att hålla uppsikt över energiförbrukningen så att den inte blir större än nödvändigt. Undvik att sätta dina apparater i vila, välj att stänga av dem när du inte använder dem istället. Nyare apparater är reglerade enligt EU:s ekodesignkrav, som kräver att standby-läget max får dra 1W i standbyläge. Detta kostar dig då 5kr/år. För att få reda på hur mycket energi dina apparater förbrukar så kan du använda dig av portabla elmätare, som du lätt sätter i vägguttaget. Du kan också samla alla sladdar till dina standbyapparater i gemensamma grenuttag, så kan du stänga av och på strömtillförseln med hjälp av strömbrytaren.

Reglera inomhustemperaturen!
Om du sänker din inomhustemperatur till 20 grader så kan du sänka dina kostnader. För varje grad du sänker sparar du ca 5% av din elförbrukning. Det kan vara en fördel att till exempel ha lägre temperaturer i sovrum, men något högre i till exempel vardagsrummet, där man vistas ofta i längre perioder. Man sover bättre i temperaturer mellan 17-19 grader.

Byt utglödlampor mot lågenergilampor!
Nya studier visar på att man faktiskt spar energi genom att byta ut sina glödlampor mot lågenergilampor. De räcker tio gånger längre än en vanlig lampa och minskar den totala energiförbrukningen med en femtedel. Kom också ihåg att släcka lamporna i de rum där du inte är.

Frosta av frysen!
Frosta av frysen regelbundet. Detta sparar energi och drar ner på dina kostnader.

Spar på varmvattnet!
Duscha sparsamt! Om du duschar i fem minuter istället för en kvart så sparar du in 500 kWh/år. I genomsnitt använder varje person 75-100 l vatten. Om du bor i villa och ditt vatten värms med hjälp av el så lönar det sig att spara in på vattnet!

Dra ur laddaren när du laddat klart!
Din mobilladdare fortsätter att förbruka el om du låter den sitta kvar i väggen när mobilen laddat klart. Det kostar dig ungefär 50kr/år och laddare.

Låt tvätten lufttorka!
Utnyttja de varma sommarmånaderna och torka din tvätt utomhus. Det sparar dig ca 1000 kWh/år för torktumlare och ca 2000 kWh/år för torkskåp. Under vintern spar du energi genom att torktumla din tvätt.

 

Använd handdukstork och värmeslingor sparsamt! Värmegolvet och handdukstorken kan vara riktiga energislukare. Använd bara dessa vid behov så sparar du den värdefulla energin.

Vädra med tvärdrag!
Vädra snabbt ut bostaden med hjälp av tvärdrag istället för att ha ett fönster på glänt under längre tid.

Täta fönstren!
Se till att dina fönster är ordentligt tätade. Tätningslister är inte dyra i inköp och stänger värmen inne. Se också till att stänga dörrar till utrymmen med lägre temperaturer.

Infografik – Energispartips
Här får du smarta tips hur du kan sänka din energiförbrukning samt intressanta fakta om energi.

Energibesparing

 

 

 

 

Denna bild kommer från Compricer där du kan byta elbolag till Fortum, Vattenfall, EON med flera

Since 1990 Lasit designs and manufactures the most innovative laser engraving machine .